Γάλλοι ερευνητές αναζητούν αν η νικοτίνη προστατεύει από τον κορωνοϊό

Γάλλοι ερευνητές ξεκινούν μελέτη

Ερευνητές αναζητούν αν η νικοτίνη προστατεύει από τον κορωνοϊό σε ανθρώπους για να διαπιστώσουν αν η νικοτίνη μπορεί όντως να βοηθήσει στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού. Επιχειρούν να επαληθεύσουν, αν ισχύουν τα συμπεράσματα άλλης γαλλικής έρευνας που ήδη έχει δημοσιευτεί και δείχνει, πως όποιοι καπνίζουν έχουν 80% μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την Covid-19.

Η δοκιμή θα περιλαμβάνει ομάδες εργαζομένων σε νοσοκομεία και ασθενών που θα φέρουν επιθέματα νικοτίνης. Θα υπάρχουν επίσης άλλες ομάδες που θα φέρουν επιθέματα με ψευδοφάρμακο, και στη συνέχεια οι ειδικοί θα εξετάσουν αν υπάρχει κάποια διαφορά στον τρόπο που οι οργανισμοί τους αντιδρούν στον SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την έρευνα που ήδη έχει δημοσιευτεί, οι επιστήμονες έκαναν την υπόθεση ότι η νικοτίνη, που περιέχεται στα τσιγάρα, μπορεί να επηρεάζει τον νέο κορωνοϊό και να μην του επιτρέπει να προσκολληθεί σε υποδοχείς στο σώμα.

«Έχουμε τον ιό που φτάνει στον υποδοχέα και η νικοτίνη τον μπλοκάρει και αυτοί οι δύο χωρίζονται»,

είπε ο Ζαν-Πιερ Σανζέ, επίτιμος καθηγητής νευροεπιστημών στο ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας, εξηγώντας αυτήν την υποθετική διαδικασία.

Ο Σανζέ ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, μαζί με τον Ζαΐρ Αμουρά, καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού. Οι δύο τους θα αναλάβουν τώρα αυτήν τη μελέτη.

Ο Αμουρά είπε ότι το σημαντικότερο μέρος της μελέτης τους θα είναι η δοκιμή που θα κάνουν σε μια ομάδα 1.500 γιατρών και νοσηλευτών.

Θέλουν να δουν αν κάποιοι από αυτούς θα προσβληθούν από τον νέο κορονοϊό και αν εκείνοι που θα φέρουν τα επιθέματα νικοτίνης θα είναι πιο «ανθεκτικοί» από τους συναδέλφους τους με τα εικονικά επιθέματα.

«Θα μπορούσε να μας δώσει ένα μέσο για να περιορίσουμε τη διάδοση του ιού», εξήγησε.

Παρόμοιες δοκιμές θα γίνουν και σε μια ομάδα 400 ανθρώπων που νοσηλεύονται με συμπτώματα κορονοϊού. Ο στόχος είναι να καταλάβουν οι επιστήμονες αν η νικοτίνη διαφοροποιεί την πορεία της ασθένειας.

Η δοκιμή θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές είπαν ότι θα προσέξουν πολύ ώστε να διασφαλίσουν ότι η μελέτη τους δεν θα ενθαρρύνει κάποιους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα, δεδομένων των επιβλαβών συνεπειών του για την υγεία.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό», είπε ο Σανζέ.

Χρήσιμα Link: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters