Άρθρα - Βίντεο

Κατάργηση του παράλογου άρθρου 96 δικαιώνει τον ατμιστικό κλάδο

katargisi-arthrou-96

Άρθρο 96 is dead. Ήταν Δίκαιο και έγινε πράξη

κατάργηση του παράλογου άρθρου 96 δικαιώνει τον ατμιστικό κλάδο-Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Σήμερα ξημέρωσε μια νέα μέρα για τον κλάδο του ατμίσματος στην Ελλάδα.
Το παράλογο άρθρο 96 του νόμου 4600 που απαγόρευε την πώληση αρωματικών ουσιών για ηλεκτρονικό τσιγάρο και ταυτόχρονα έβαζε ειδική σήμανση επικινδυνότητας στα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη (!!!) ενώ τα νικοτινούχα δεν έχουν, έλαβε τέλος χθες με νέο νόμο στην Βουλή. Ας δούμε λίγο την ιστορία για να καταλάβουμε όλοι τι συνέβη χθες και πόσο σημαντικό είναι αλλά και πως φτάσαμε εδώ. Πριν 2,5 χρόνια περίπου (Μάιος 2018) ξαφνικά και απρόσκλητα το Υπουργείο Υγείας έβγαλε μια διευκρινιστική εγκύκλιο η οποία συνέστεινε να μην χρησιμοποιούνται αρωματικές ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (Παγκόσμια πρωτοτυπία) και ταυτόχρονα Απαγόρευε την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων Χωρίς Νικοτίνη (ακόμα μια Παγκόσμια πρωτοτυπία).
Αντιδράσαμε σαν κλάδος και σαν σύνδεσμος άμεσα και αποφασιστικά στον παραλογισμό που ακολούθησε τους επόμενους μήνες χωρίς όμως να μπορέσουμε να βρούμε ούτε ένα σοβαρό συνομιλητή στο Υπουργείο που να κατανοήσει τους παραλογισμούς που έφερνε αυτή η εγκύκλιος. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η ΑΑΔΕ έβγαλε μια νέα διευκρινιστική εγκύκλιο που πλέον “Απαγόρευε τα αρώματα και τα υγρά χωρίς νικοτίνη με τεράστιες ποινές”.

Η αντίδραση του κλάδου και του Συνδέσμου μας ήταν άμεση. Κατεβήκαμε σε τεράστια πορεία διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας και επιδόσαμε τα δίκαια αιτήματά μας στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μας άκουσαν, μας «κατάλαβαν» και μας έστειλαν σπίτι μας με απόλυτη αδιαφορία. Πέρασαν μερικοί μήνες με ολικό πάγωμα της αγοράς και τελικά αρχές Μαρτίου 2019 ψηφίστηκε ένας απίστευτος νόμος 4600 όπου στο άρθρο 96 (που δεν άκουσαν λέξη) απαγόρευαν τελικά βίαια τα αρώματα και έβαζαν σήμανση επικινδυνότητας στα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη!!!
Οι αντιδράσεις του Συνδέσμου (και 3 εταιριών πιο συγκεκριμένα που δεν σταμάτησαν λεπτό την προσπάθεια όταν το σύνολο της αγοράς γκρίνιαζε ζωηρά και μόνο) ήταν άμεση. Κάναμε διάβημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δίκαια αιτήματά μας (είμαστε Ευρώπη και ότι ισχύει στην Ευρώπη πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα) και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατακεραύνωσε την Ελλάδα απαιτώντας να μην ψηφιστεί ο νόμος ή να καταργηθεί και ανοίγοντας περίοδο διαβούλευσης στην Ευρώπη για το θέμα. Ο νόμος παρόλα ταύτα ψηφίστηκε (!) και έδωσε 6μηνη περίοδο χάριτος ώστε να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις (ταυτόχρονα με την 6μηνη διαβούλευση της Ευρωπαικής Ένωσης). Ο χρόνος πέρναγε και 2 χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία με ραντεβού και επεξηγήσεις) έγραψαν την απόλυτη διαφωνία τους στην διαβούλευση. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άλλαξε πέρυσι τον Ιούλιο. Επιδιώξαμε και καταφέραμε να συναντηθούμε με το Υπουργείο Υγείας στις 21 Αυγούστου 2019. Εξηγήσαμε όλη την κατάσταση, την στρεβλότητα, την τρέλα, το πρόστιμο που ερχόταν από την Ευρωπαική Ένωση και για πρώτη φορά εισακουστήκαμε: Το Υπουργείο έδωσε 6μηνη επιπλέον παράταση (μέχρι 1η Απριλίου 2020) για να προλάβει να αξιολογήσει τα δεδομένα και να νομοθετήσει ανάλογα. Ακολούθησαν δεκάδες ραντεβού, υπομνήματα, πιέσεις και πάνω που όλα ήταν έτοιμα, αφού η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί και ανακοινώσει τον 4ο πυλώνα για προϊόντα μειωμένης βλάβης,  χτύπησε τον Πλανήτη ο Κορωνοϊός και η πανδημία και βεβαίως το θέμα μας μπήκε σε τελευταία μοίρα. Εξέπνευσε η προθεσμία της 1ης Απριλίου εν μέσω καραντίνας και κλειστών καταστημάτων και έκτοτε αναμέναμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Ο κλάδος αναγκαστικά αναμένοντας παρέμεινε αίολος στο άρθρο 96 για μήνες ακόμα. Οι συγκεκριμένοι όμως δεν σταμάτησαν τα ραντεβού και την πίεση με την νέα ηγεσία. Τα τελωνεία αποφάσισαν να εφαρμόσουν τελικά το άρθρο 96 τον Ιούνιο και άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στις εισαγωγές και όλος ο Ιούλιος κύλησε με ελλείψεις και τον πέλεκυ προστίμων να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του κλάδου και των επιχειρήσεων. Δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή την πίεση μέχρι την χθεσινή βραδιά που ήρθε η δικαίωση τόσο με τον Νόμο που επιτέλους ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 96 ΟΛΙΚΑ όσο και δια στόματος του ίδιου του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πριν την ψήφιση του νόμου ότι ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΒΛΑΒΗΣ για να απαλλαγούν από το κάπνισμα. για να απαλλαγούν από το κάπνισμα.

Ένα μεγάλο μπράβο και ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Πρόεδρο του Συνδέσμου ΣΕΕΠΑ και ιδιοκτήτη της Atmoslab Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο που ηγήθηκε της τιτάνιας προσπάθειας ενάντια στον παραλογισμό με πίστη και καθημερινό αγώνα και καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την λογική ενάντια στον παραλογισμό. Από σήμερα, όλοι οι καπνιστές έχουν και πάλι πρόσβαση σε προϊόντα ατμίσματος με τον ίδιο τρόπο που έχουν όλοι οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ίσχυε πριν από τον Μάϊο του 2018.

                                                                                            Ήταν δίκαιο και έγινε Πράξη!