Άρθρα - Βίντεο

Τι είναι η Φυτική γλυκερίνη?? Η V/G

Φυτική Γλυκερίνη-Palette (VG) 0mg 100ml

Τι είναι η Φυτική γλυκερίνη?? Η V/G

Α. Γλυκερίνη (Glycerin) και Γλυκερόλη (Glycerol) είναι το ίδιο πράγμα; Απάντηση: ΝΑΙ
Αν βάλεις “Glycerin” στην αμερικάνικη Βικιπαίδεια σε ανακατευθύνει στο λήμμα “Glycerol“.
Αυτά νομίζω είναι αρκετά να διαπιστώσουμε ότι γλυκερίνη και γλυκερόλη είναι το ίδιο πράγμα.

Β) Υπάρχουν διαφορετικά είδη γλυκερίνης; Απάντηση: ΝΑΙ
Σύμφωνα με την cyprusgreenteam υπάρχει γλυκερίνη που παράγεται από φυτικά λίπη και άλλη που παράγεται από πετροχημικά προϊόντα. Επίσης μπορεί να παράγεται και από ζωικά λίπη. Έχουν ίδιες ιδιότητες αλλά από ό,τι κατάλαβα από την έρευνα, για φάγωμα και και για άτμισμα είναι μόνο η φυτική γλυκερίνη και καλό είναι να υπάρχει επισήμανση ότι είναι βρώσιμη. Αυτή που μπαίνει στα τρόφιμα πάντως έχει στον κώδικα πρόσθετων τροφίμων τον κωδικό Ε 422.
Το parents.gr μας πληροφορεί ότι σε μεγάλες ποσότητες (φαγώσιμη εννοείται) προκαλεί κεφαλαλγία, δίψα, ναυτία και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αλλά από την άλλη προστατεύει από βλάβες στο DNA που επάγονται από ραδιενέργεια και υπέρυθρες ακτινοβολίες.

Γ. Πληροφορίες προέλευσης, παρασκευής κτλ.
Η γλυκερίνη περιέχεται σε όλα τα λίπη  αλλά μπορεί να προέρχεται και από πετροχημικά (επεξεργασία σαπουνιών). Σ΄αυτό εδώ το άρθρο γράφει πάρα πολλές πληροφορίες που αφορούν τη γλυκερίνη που μπαίνει στα σαπούνια. Παρόμοιες ιδιότητες πρέπει να έχει και η φυτική γλυκερίνη.
Η βρώσιμη γλυκερίνη παράγεται από φυτικά λίπη με μια περίπλοκη διαδικασία που ονομάζεται υδρόλυση. Το φοινικέλαιο ή λάδι ινδικής καρύδας φαίνεται να χρησιμοποιείται συχνά ως πρώτη ύλη. Στην βρώσιμη μορφή της συνήθως έχει καθαρότητα που φτάνει κοντά στο 99,8%. Το υπόλοιπο 0,2% είναι νερό. Υπάρχει και σε πιο “ακατέργαστη” μορφή με μικρότερο βαθμό καθαρότητας αλλά δεν κάνει για τρόφιμα.

Δ. Ιδιότητες
Η γλυκερόλη (ή γλυκερίνη) είναι ένα διαφανές, άχρωμο, άοσμο, παχύρρευστο και με γλυκιά γεύση υγρό.
Διαλύεται στο νερό και στο αλκοόλ αλλά όχι στα έλαια.
Συγκρατεί την υγρασία στα τρόφιμα αλλά και το δέρμα μας διατηρώντας το έτσι απαλό. Αν αφήσουμε ανοιχτό ένα δοχείο με γλυκερίνη σε ένα δωμάτιο, μετά από μέρες θα έχει απορροφήσει υγρασία από τον αέρα και θα περιέχει περισσότερο νερό, γι’ αυτό πλάκες σαπουνιού που περιέχουν πολλή γλυκερίνη αποκτούν αυτή την “γλιτσιασμένη” επιφάνεια όταν μένουν εκτεθειμένες.
Στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική διατηρεί την υγρασία στα παρασκευάσματα και τους δίνει γλυκιά γεύση.