Άρθρα - Βίντεο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό

Mod Thelema Quest Carbon Fiber 200W New Colors - Lost Vape

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα, αλλά όταν συγκρίνονται με το κάπνισμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι επιφέρουν μόνο ένα μέρος της ζημιάς», τόνισε ο καθηγητής Kevin Fenton.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό και θα έπρεπε να προωθείται ως βοηθητικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Υπουργείου Υγείας.

Αν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αρκετά δημοφιλές τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, οι οργανισμοί υγείας έχουν σταθεί διστακτικοί στο να το υπερασπιστούν ως ασφαλέστερη εναλλακτική του καπνού. Μάλιστα, κυβερνήσεις από την Καλιφόρνια μέχρι την Ινδία έχουν προσπαθήσει να εισάγουν κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τη χρήση του πιο αυστηρά.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα, αλλά όταν συγκρίνονται με το κάπνισμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι επιφέρουν μόνο ένα μέρος της ζημιάς», τόνισε ο καθηγητής Kevin Fenton του τμήματος Public Health England του βρετανικού Υπουργείου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα περισσότερα από τα χημικά που δημιουργούν ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό λείπουν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η τρέχουσα καλύτερη εκτίμηση είναι ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περίπου 95% λιγότερο επιβλαβές για την υγεία σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Ακόμη, ηπαθητική εισπνοή από τη συσκευή είναι επίσης πολύ λιγότερο επιζήμια.

Τα ευρήματα της έρευνας αυτής που χρηματοδότησε το κράτος έρχονται σε αντίθεση με έκθεση που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2014 και η οποία ζητούσε αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση της χρήσης του σε εσωτερικούς χώρους και της πώλησής του σε ανηλίκους.

Επιπλέον, η έρευνα διαφωνεί με τα ευρήματα μιας άλλης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και η οποία κατέδειξε ότι οι έφηβοι που δοκιμάζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι δύο φορές πιο πιθανό να μεταπηδήσουν στο κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κάνει χρήση της συσκευής.

Η έκθεση του βρετανικού Υπουργείου κατέδειξε επίσης ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -το οποίο αποτελεί ήδη το πλέον δημοφιλές βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες- θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός τρόπος ελάττωσης του τσιγάρου σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλος πληθυσμός καπνιστών.

Πηγές:

http://www.theguardian.com/society/2015/aug/19/public-health-england-e-cigarettes-safer-than-smoking

https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

http://www.euro2day.gr/news/world/article/1355236/ligotero-epivlaves-to-hlektroniko-tsigaro.html

http://www.melitzanistas.com/815/